Alimente bogate în potasiu

Alimente bogate în potasiu
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Toate vitaminele şi mineralele sunt importante pentru buna funcţionare a corpului, însă unele dintre ele au roluri esenţiale. Tocmai de aceea, cantităţi prea mari sau prea mici pot provoca dezechilibre, care trebuie neapărat corectate. Deşi suplimentele de vitamine şi minerale sunt intens promovate şi consumate - majoritatea fără prescripţie medicală, din păcate - cele mai bune surse rămân tot alimentele mâncate în cadrul unei alimentaţii sănătoase. Astfel, sodiul este un mineral important pentru corp, cu rol în metabolismul proteinelor şi glucidelor, în transmiterea impulsurilor nervoase şi contracţia musculară, în controlul senzaţiei de sete, producerea urinei şi a altor secreţii - lacrimi, salivă, suc gastric, transpiraţie. Sarea se găseşte în majoritatea alimentelor, astfel că, la adulţi, nu apare deficitul acestui mineral, chiar dacă nu se sărează mâncarea, întrucât toate alimentele îl conţin. Consumul excesiv de sodiu - adică peste trei-cinci grame pe zi - produce hipertensiune arterială şi boli cardiovasculare. 77 la sută din aportul zilnic de sare care ajunge în organism provine din sarea adăugată de producătorii din industria alimentară. Potasiul este principalul mineral din interiorul celulelor, potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice. Acest mineral contribuie la buna funcţionare a nervilor şi a muşchilor, reglează ritmul cardiac şi distribuţia lichidelor în organism şi se găseşte în cartofi, banane, roşii, fructe uscate, leguminoase, vegetale crude, avocado, ciuperci, carne albă, lapte şi peşte.

Citit 1364 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Decembrie 2022 16:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.